Eljárás, ha külföldi jármű okoz balesetet


Többször kapok kérdést, megkeresést arra vonatkozóan, hogy hogyan jár kártérítés akkor, ha „külföldi szál” van a balesetben.
Vagyis, ha külföldi állampolgár okozza magyar vagy külföldi rendszámú gépjárművel, külföldön vagy itthon.

Elöljáróban szögezzük le, hogy ugyanúgy, mint a Magyarországon történt, magyar gépjármű által okozott baleset esetén, mindig jár kártérítés, ha vétlen (vagy részben vétlen) sérült valaki. Ugyanez a helyzet akkor is, ha valaki sajnálatos módon meghal a balesetben, ez esetben a családjának jár a kártérítés.

Nézzük az egyes lehetőségeket:

–         Magyarország területén magyar rendszámú gépjármű az okozó,

–         Magyarország területén külföldi rendszámú gépjármű az okozó,

–         Külföldön magyar rendszámú gépjármű az okozó,

–         Külföldön külföldi rendszámú gépjármű az okozó.

Hogy ki az okozó, és ennélfogva kinek a kötelező biztosítója fizet, a gépjármű regisztrációjának helye számít. Az a biztosító fog fizetni, ahol a rendszám szerint a kötelező biztosítást megkötötték. Nincs jelentősége, hogy a sofőr milyen állampolgárságú. Annak sem, hogy földrajzilag hol történt a baleset.

Külföldi rendszámú okozó esetén a kártérítési igényt vagy külföldön, a vétkes gépjármű kötelező biztosítójánál, vagy Magyarországon kell benyújtani, annál a hazai biztosítónál, amely a károkozó jármű külföldi biztosítójának ún. „levelező partnere”. Ha esetleg a külföldi károkozó járműnek a baleset időpontjában nem volt érvényes kötelező biztosítása, akkor a MABISZ, a Magyar Biztosítók Szövetsége jár el a kártérítési eljárásban. Az eljárással célszerű szakavatott ügyvédet megbízni.

Fontos, hogy akkor is hívjunk rendőrt külföldön, ha nincs személyi sérülés. Ne menjünk bele „zsebből zsebbe” felajánlott kifizetésbe, még akkor sem, ha az okozó által felajánlott összeg csábító. A rendőrségi jegyzőkönyv, illetve az eljárás minden irata a „lelke” minden további ügyintézésnek. Ez nem csak a vétkesség bizonyítása során fontos, sőt akár perdöntő, de abban is lényeges, hogy ha a járművünk mozgásképes, akkor egy közúti ellenőrzéskor vagy határátkeléskor bizonyítani tudjuk a gépkocsi sérüléseinek az okát. Ez sok kellemetlenségtől óvhat meg mindenkit.